Handla på shoppingcenter

Ett köpcentrum är en nordamerikansk förkortning för ett stort, inomhus, multifunktionellt inomhus köpcentrum för detaljhandel, vanligtvis med flera varuhus som förankring. I USA finns det mycket få stora centra som ligger i förorterna, eftersom majoriteten av konsumenterna väljer att handla i små, oberoende butiker i stripe malls. De få köpcentrum som finns i förorterna har i första hand byggts för att tillgodose förortsinvånarnas behov av att slippa trafiken och föroreningarna i storstadsområdet. Köpcentrum är mycket populära även i Kanada, eftersom kanadensarna är kända för att spendera långa perioder med att handla och umgås i sina lokala butiker.

Ett köpcentrum ägs oftast av en enda fastighetsägare som hyr ut det till hyresgäster. Hyresvärden kan antingen välja att hyra ut en enskild butik eller en serie butiker som alla bildar en mindre butik på centrumets huvudvåning. Kostnaden för att hyra ut ett köpcentrum, i motsats till att hyra ut en enskild butikslokal i ett flervåningshus, är betydligt lägre, främst på grund av att en hyresgäst som äger flera butikslokaler inte behöver bidra med pengar till kostnaden för att underhålla fastigheten, vilket skulle behöva göras om ägaren skulle hyra ut hela byggnaden.

Shoppingcenter kan byggas för att locka till sig en mängd olika hyresgäster. En enskild butik kan till exempel ha ett ankar-tema, vilket innebär att dess produkter matchar de produkter som finns i ankarbutikerna i området. En annan typ av centrum kan ha flera hyresgäster, med butiker i olika delar av centrumet. Detta gör det möjligt att skapa olika typer av detaljhandelscentrum, var och en inriktad på en viss typ av hyresgäster. Detaljhandelscentrum med flera hyresgäster skiljer sig från varandra genom att de kan ha en blandad användning och innehålla en enda hyresgäst som är inriktad på en viss typ av produkt, samt olika hyresgäster som kan fokusera på en mängd olika produkter, t.ex. barnbutiker eller järnaffärer.

Shoppingcenter

Shopping är en oundviklig aktivitet där en konsument bläddrar igenom en samling varor eller tjänster som erbjuds av ett antal återförsäljare i syfte att köpa ett lämpligt sortiment av dem för personligt bruk eller för kommersiella ändamål. I dagens ständigt växande och tekniskt avancerade samhälle har människor knappast tid att gå runt i köpcentrumen och handla överhuvudtaget. I ett sådant scenario blir shopping på nätet ett genomförbart alternativ för de flesta människor.

  • Marknaden för konsumtionsvaror har ökat enormt under åren på grund av olika orsaker. De flesta köpare har dock inte tålamod eller möjlighet att bläddra igenom en uppsjö av produkter i alla olika butiker på en gång.
  • Därför är det nödvändigt att webbplatserna tillhandahåller en sökruta där användaren kan välja en produkt som han eller hon vill ha och få den skickad direkt till köparens dörr. Shoppingportalerna ger konsumenterna enkel tillgång till och underlättar användningen för online-shoppare.
  • Genom att tillhandahålla länkar till dessa konsumtionsvaror på sidorna undviker konsumenterna att spendera dyrbar tid på att vandra från en webbplats till en annan för att leta efter en viss produkt.

Konceptet att handla konsumtionsvaror har förändrats drastiskt under de senaste åren. Människor har nu ett större utbud av valmöjligheter jämfört med tidigare. Dessutom är dagens konsumenter mycket mer upptagna och har därför lite eller ingen tid att handla konsumtionsvaror. Att handla konsumtionsvaror kan därför vara en mycket tröttsam uppgift. Men med tillkomsten av online shoppingportaler har det blivit lättare att söka efter och köpa olika konsumtionsvaror hemifrån. De tjänster som dessa portaler tillhandahåller är bekväma för konsumenterna och hjälper dem att spara pengar på detaljhandelspriser och fraktkostnader.

Typer av shoppingparker

En shopping mall är en amerikansk term för ett storskaligt köpcentrum inomhus, oftast med stora varuhus som förankring. I internationell användning kallas det vanligen för shoppingcenter eller mall. Det har sagts att det första köpcentret byggdes inezi i Wien på 1930-talet, och det blev snabbt ett populärt turistmål. Det finns många sådana köpcentrum i olika länder runt om i världen idag, som alla lockar människor från sina respektive städer genom att lova dem inte bara stora rabatter på olika varor utan också en fantastisk atmosfär att tillbringa dagen i.

Det finns två typer av köpcentrum i USA – det största köpcentret i Amerika, Mall of America i Bloomington, Minnesota, och det näst största köpcentret, Mall of Washington i Washington, D.C. Mall of America, det största köpcentret i Amerika, kan skryta med mer än 400 butiker, samt ett flertal restauranger, biografer och inomhus- och utomhusaktiviteter. Mall of Washington är något mindre när det gäller storlek, men anses ändå vara ett av de största köpcentrumen i världen. Det finns dock ingen garanti för att en besökare till detta köpcentrum kommer att kunna se allt som det har att erbjuda, eftersom det är omgivet av andra byggnader och områden som innehåller hundratals butiker och andra attraktioner. Om du däremot besöker Bloomington, Minnesota, anses Mall of America vara det största köpcentret i Amerika, och det anses av många vara det bästa köpcentret i landet.

En annan typ av köpcentrum i USA är det slutna shoppingområdet, som kan hittas i köpcentrum i förorterna, till exempel i förorten Wheaton i Illinois och i staden Pittsburgh i Pennsylvania. De slutna shoppingområdena innehåller alla de normala egenskaperna hos ett traditionellt köpcentrum, med butiker, hotell, restauranger, biografer och andra typer av faciliteter inrymda i en yttre byggnad. Shoppingområdet, som kan innehålla flera hundra detaljhandelsbutiker, ligger vanligtvis i direkt anslutning till köpcentrets huvudentré. Detta betyder dock inte att det inte finns några öppna ytor eller extra faciliteter inne i det slutna shoppingområdet; faktum är att majoriteten av detaljhandelsbutikerna i dessa komplex ligger på utsidan av köpcentret och är öppna för kunder som går in genom huvudentrén.